Učitavanje... ...
Opći uputi za putovanje

Kako bismo vam olakšali pripremu za blagdane, evo nekoliko osnovnih savjeta:

 PUTNI DOKUMENTI

Nositeljima hrvatskih putovnica i putovnica država članica EU za ulazak u Egipat potrebna je putovnica koja vrijedi još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska. Državljani zemalja koje nisu članice EU (npr. BiH, Albanija,…) moraju se raspitati o pravilima ulaska na egipatskom veleposlanstvu (viza se mora dogovoriti prije polaska).

 ZAPIS IMENA

Budući da zrakoplovni programi ne prepoznaju posebne znakove na slovima kao što su Š, Đ, Č,…, imena i prezimena se pišu bez znakova. Ako putnik ima dva imena, ona se na putnim dokumentima pišu zajedno (npr. Ana Taja: ANATAJA), ako putnik ima dva prezimena, i ona se pišu zajedno (npr. Kos Novak: KOSNOVAK).

 NOVAC

Nije moguće kupiti egipatske funte izvan Egipta. Trenutni tečaj: 1 eur = cca. 33 EGP (siječanj 2023). Novac možete mijenjati u bankama, mjenjačnicama i recepcijama hotela. U turističkim centrima možete platiti u eurima ili dolarima.

 MOBILNI TELEFONI I PRIJENOS PODATAKA

Kod korištenja hrvatske SIM kartice troškovi telefoniranja i prijenosa podataka su vrlo visoki. Preporučujemo da kupite njihovu SIM karticu od Orangea ili Vodafonea za prijenos podataka. Besplatne internetske veze obično su moguće na recepciji, ali zbog zagušenja mreže signal je vrlo loš i prijenos je spor.

 PRTLJAGA

U avion je dopušten jedan kofer do 20 kg po osobi, koji se predaje prilikom prijave. Prtljaga se ne zbraja – na pr. dvije osobe ne smiju imati jedan kofer težak 35 kg. U kuferu se mogu nalaziti tekućine: kreme, parfemi, pića,… Ograničenja u uvozu alkoholnih pića u Egipat moraju se poštivati ​​prilikom unošenja pića (do 1 l alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22 volumnih postotaka po osobi preko 17 godina). Ručna prtljaga koju nosite sa sobom u avion je ograničena na 5 kg (55x40x23 cm). Ručna prtljaga mora biti takve veličine da se može smjestiti ispod sjedala ili u prtljažni prostor iznad sjedala. Tekućine nisu dopuštene u ručnoj prtljazi. Lijekovi koji sadrže opijate zabranjeni su u Egiptu. Ako putujete s ovom vrstom lijekova, preporučamo da imate liječničku potvrdu koja sadrži propisani lijek i količinu. U Egiptu nije dopušteno uvođenje automatskih ili bežično upravljanih uređaja (dronova) i raznih uređaja za promatranje/nadzor (teleskop, dalekozor itd.) i bežičnih komunikacijskih uređaja (walky-talky). Ulazak ili vlasništvo nad gore navedenim objektima dopušten je tek nakon dobivanja dopuštenja zakonskog tijela (Ministarstvo obrane Egipta). Po povratku iz Egipta u vašoj prtljagi ne smije biti mesa i mliječnih proizvoda i koralja. Ručnici za plažu obično su uključeni u all-inclusive ponudu hotela (pogledajte opis).

 POSTUPAK U ZRAČNOJ LUCI JOŽE PUČNIK

Povoljan parking (30 eura za 1 tjedan). 5 minuta vožnje od zračne luke, u cijenu je uključen prijevoz do zračne luke i natrag. https://jagodic-airport-parking-ljubljana.business.site/. U zračnoj luci nema ETI šaltera. Sa svojom prtljagom, putnim dokumentima i putovnicom, prijavite se na šalteru za prijavu u predvorju polaska, gdje se prijavljujete na let. Slijedite natpise na ekranima iznad šaltera. Poravnajte se tamo gdje je natpis HURGHADA na ekranu. SHARM EL SHEIKH. Predate svoj kofer na šalteru i dobijete kupon koji se zove boarding pass. Ulazni kupon prikazuje GATE (izlazni broj), gdje će se izvršiti ukrcaj i vrijeme početka ukrcaja.

Prije ulaska u zaštićeni dio zračne luke provodi se sigurnosna provjera. Istovremeno, obično je potrebno ukloniti metalne predmete (pojas, sat,…). Sva ručna prtljaga je rentgenizirana. Čekate da se ukrcate u avion prije broja polaska navedenog na propusnici za ukrcaj. Ukrcaj počinje pola sata prije planiranog polijetanja zrakoplova. Po ukrcaju će ponovno provjeriti vaš ulazni kupon, a ponekad i osobnu iskaznicu. Zadržite dio ulaznog kupona koji je otkinut jer na njemu stoji broj vašeg sjedala u avionu.

 ZRAČNI PRIJEVOZ

Hrana i piće tijekom leta dostupni su uz nadoplatu. Ako želite, hranu možete ponijeti na avion. Budući da se radi o čarter letu, ne mogu se naručiti posebni obroci poput veganskih, bezglutenskih, LCHF itd. Tijekom leta mobiteli moraju biti isključeni ili. u načinu rada "zrakoplov".

 SLIJETANJE

Nakon slijetanja prvo napravite ulaznu vizu za Egipat. Ispunite ulaznu karticu koju dobijete tijekom leta ili u zračnoj luci nakon slijetanja. S tim u vezi, preporučamo da u ručnoj prtljazi imate olovku.

Nakon toga slijedi kontrola putovnica i pečat na ulaznoj vize. Po ulasku u susjednu sobu službenik ponovno provjerava imate li valjanu i ovjerenu vizu. Nastavite do predvorja, gdje preuzimate svoju prtljagu. Prtljaga se utovaruje na pokretnu traku. Vaša prtljaga će biti na traci gdje je Ljubljana (LJU) ili broj vašeg leta (FEG) navedena kao početna zračna luka. Ispred zgrade zračne luke čekaju vas predstavnici ETI-ja koji vas upućuju na shuttle bus do hotela.

 PREDSTAVNIK

Na dan vašeg dolaska ili sljedeći dan, hotel će imati informativni sat na kojem će vam predstavnik dati važne savjete i prezentirati izlete. Informacije o informativnom satu dostupne su u zračnoj luci po dolasku.

 DOLAZAK U HOTEL

Procedure za dolazak u hotel su različite, ali obično ostavite prtljagu u predvorju, odete na recepciju, unesete podatke o putovnici u obrazac i čekate ključ. Na recepciji ćete pronaći popis usluga koje se mogu koristiti u hotelu, radno vrijeme barova i restorana te plan hotela. U sobu vas prati neko od hotelskog osoblja. Obično je potrebno na koferu napisati broj sobe kako bi se mogao dostaviti u vašu sobu.

 USLUGE

Ako ste rezervirali paušalno putovanje, vaša rezervacija uključuje zračni prijevoz, transfer od/do zračne luke i smještaj u hotel s odabranom uslugom. Budući da se radi o paušalnom putovanju, ne možete očekivati ​​da će vaš boravak u hotelu započeti večerom i završiti doručkom. Prehrana ovisi o vremenu dolaska u hotel i vremenu odlaska iz hotela.

 POVRATAK

Dan prije planiranog povratka bit će objavljena informacija na info ploči hotela kada će se održati autobusni transfer od hotela do zračne luke. Po dolasku u zračnu luku morat ćete pokazati avionsku kartu za ulazak u zgradu zračne luke. Zrakoplovna karta je treća stranica vaših putnih dokumenata, stoga nemojte bacati avionsku kartu.

Primjer:

Nakon toga slijedi sigurnosni pregled prtljage i osoba. Prijavite se na let na šalteru za prijavu, odjavite svoju prtljagu i primite BOARDING PASS s brojem izlaznog broja na kojem će se ukrcati izvršiti. Dobit ćete izlaznu karticu koju treba ispuniti.

Nakon toga slijedi kontrola putovnice, gdje predajete svoju izlaznu karticu i dobivate pečat na vizi dobivenu pri ulasku. Za bržu proceduru preporučamo da svoju putovnicu otvorite na stranici za ulaznu vizu. Po ulasku u bescarinsku zonu ponovno će se provjeravati vize. Ovisno o zračnoj luci, ručna prtljaga i osobe ponovno se pregledavaju nakon ili prije kontrole žiga. Zaštitari mogu obaviti dodatnu provjeru ručne prtljage i uzeti briseve osobnih stvari. Ukrcaj na let vrši se na izlaznom broju (GATE) navedenom na propusnici za ukrcaj.

MOLIM VAS PODUZMITE PREVENTIVNE MJERE KAKO SPREČITE ŠIRENJE NOVOG KORONAVIRusa.

Želimo vam ugodan odmor i puno lijepih iskustava.