Učitavanje... ...
Korisne informacije
• MERHABA
Egipat je najveća sjevernoafrička država i istovremeno država s najvećim brojem stanovnika. Na milijun kvadratnih kilometara živi oko 94,8 milijuna ljudi, većina u gotovo deset milijunskom glavnom gradu Kairu i u dolini te delti rijeke Nil. Egipat ima važno mjesto u povijesti civilizacije i čovječanstva općenito, što i danas potvrđuju brojni iskopani ostaci i ostatci prošlosti. Egipćani su, primjerice, tvorci najstarije sjevernoafričke kulture koja se razvila na tom području prije otprilike sedam tisućljeća. Mnogi veličanstveni kulturni i umjetnički spomenici koji još uvijek oduševljavaju ljude diljem svijeta datiraju iz vremena drevnih faraona. Od tada pa sve do 1922. godine, kada je Egipat proglasio neovisnost, zemlja uz Nil je proživjela bogatu povijest, što se još uvijek može primijetiti na svakom koraku i danas.

• ULAZNE ODREDBE
Za ulazak u Egipat hrvatski putnici trebaju važeću putovnicu i vizu koja se može dobiti pri ulasku u Egipat, a koja košta 29 € (uključujući naknade posrednika). Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci nakon datuma izlaska iz Egipta. Budući da se uvjeti za ulazak mogu promijeniti i budući da vrijede posebni uvjeti za privremene putne isprave, molimo naše goste da prije puta provjere uvjete za ulazak u Egipat kod nadležnih vlasti.
Prilikom ulaska potrebno je popuniti obrazac s podacima iz putovnice, podacima o letu i boravku na odredištu.
Državljanima Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih 42 zemlje moguće je dobiti vizu putem internetske stranice https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/Home
Potrebno je popuniti aplikaciju najkasnije 8 dana prije planiranog polaska. Plaćanje je moguće samo kreditnom karticom. Viza će biti izdana samo ako pojedinac ispunjava potrebne uvjete za ulazak. Nakon provjere unesenih podataka i primljene uplate, viza će biti poslana na e-mal. Isprintana viza i putovnica trebaju se predočiti prilikom ulaska u Egipat.
ETI ne preuzima odgovornost za izdavanje vize, već samo pruža informacije.
Državljani Bosne i Hercegovine moraju dobiti vizu za Egipat putem egipatskog veleposlanstva prije putovanja. Putnike drugih nacionalnosti molimo da provjere uvjete za ulazak kod nadležnog konzulata i informiraju se o potrebnoj dokumentaciji za ulazak u Egipat.
Tijekom boravka u turističkom području Sharm el-Sheikha moguće je dobiti besplatnu vizu "Samo Sinai" koja vrijedi najviše 14 dana i ograničava kretanje gostiju na područje Sinaja. Viza vrijedi za državljane Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke i nekih drugih europskih zemalja.
Svaki putnik je sam odgovoran za organizaciju putnih dokumenata i njihovu važnost.

• MOGUĆNOSTI IZLETA
Pobrinuli smo se da vaš odmor u Egiptu  bude zanimljiv i raznolik. Lokalni propisi zahtijevaju da izlete organiziraju organizacije s odgovarajućim ovlastima i dozvolama države Egipat. Prodaja i organizacija izleta nisu dopušteni privatnim osobama i neovlaštenim pružateljima usluga.

• RAZGLEDAVANJE
Molimo vas za odgovarajuće ponašanje prilikom obilaska hramova i muzeja. Također, molimo vas da ne dodirujete kamene zidove, antičke kipove ili izložbene eksponate. Sakupljanje kamenja, predmeta i koralja je zabranjeno. Preporučujemo vam da za izlete odaberete prikladnu i izdržljivu obuću. Molimo za razumijevanje jer ponekad posjet crkvama i džamijama može biti moguć samo izvana kako ne bismo ometali mise ili molitve. Prilikom posjeta džamijama potrebna je prikladna odjeća koja pokriva tijelo (koljena i ramena).

• PREDSTAVNICI NA ODREDIŠTU
Da biste se osjećali sigurno na svom odredištu, naši predstavnici će vas dočekati već ispred zračne luke (zaposlenici lokalne agencije CET). Predstavnici će vas usmjeriti do vašeg prijevoza i posjetiti vas u hotelu. Tijekom informativnog sastanka dobit ćete sve potrebne informacije o tijeku odmora.

• HRANA PIĆE
Kao i za sve južne zemlje, preporučuje se konzumacija samo kuhanog i pečenog obroka. Voda iz vodovoda nije za piće i može se koristiti samo za pranje.

• NOVAC I SREDSTVA PLAĆANJA
Službeno sredstvo plaćanja je egipatska funta (1 EGP = 100 piastera). Tečaj (siječanj 2023.): 1 EUR = 33 EGP. Nema ograničenja za unos strane valute. Bankomati se nalaze kod većih banaka i hotela (prilikom podizanja egipatskih funti banke naplaćuju proviziju). Većina hotela prihvaća međunarodne kreditne kartice. Molimo imajte na umu da se tečaj može mijenjati svakodnevno.

• JEZIK
Službeni jezik je arapski. U turističkim središtima se također govori engleski, francuski i njemački.

• MEDICINSKA SKRB
Medicinska skrb u Egiptu je osigurana prema područjima. U turističkim središtima dostupni su liječnici i obrazovani ljekarnici koji uglavnom također govore engleski ili njemački jezik. U većim hotelima se liječnika može odmah pozvati. Opskrba lijekovima je pod državnim nadzorom i usporediva je s uvjetima srednje Europe.

• CIJEPLJENJA
Preporučujemo posjet web stranici http://www.zdravinapot.si/destinacije/afrika/egipt gdje se nalazi mnogo korisnih savjeta i ažuriranih podataka.

• VJERA
U Egiptu je islam državna religija. Koptski kršćani su druga najveća vjerska zajednica. Ramazan (posni mjesec) je sveto vrijeme u islamu i svake godine pada u drugom razdoblju. Post traje od izlaska sunca do zalaska sunca. Zbog lokalnih propisa, određene kulturne znamenitosti, trgovine i restorani mogu biti zatvoreni tijekom ramazana.

• FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE
Fotografiranje i snimanje zračnih luka ili vojnih objekata strogo je zabranjeno u Egiptu. Prije fotografiranja osoba, zamolite ih za dozvolu. Fotografiranje određenih muzeja i znamenitosti je također zabranjeno, a fotoaparati, kamere, čak i mobilni telefoni moraju se predati na ulazu. Unos uređaja za promatranje i nadzor (poput dronova, teleskopa, dvogleda itd.) strogo je zabranjen u Egiptu.

• KATEGORIJE HOTELA
Kategorije hotela su definirane od strane nacionalne agencije i zadovoljavaju egipatske propise. Nezavisna agencija Egyptian Hotel Association redovito provjerava da li hotel ispunjava uvjete za dodijeljenu kategorizaciju.

• MOBILNI TELEFONI
U turističkim središtima pokrivenost mobilne mreže je dobra, dok u udaljenim područjima može biti manje kvalitetna. Molimo, da se obratite svom mobilnom operateru za informacije o cijenama i dostupnosti mreže. Za neometan prijenos mobilnih podataka i izbjegavanje visokih troškova, preporučujemo kupnju SIM kartice lokalnog egipatskog operatera (Vodafone ili Orange).

• PRISTUP INTERNETU
Mnogi hoteli omogućuju besplatan pristup bežičnom internetu. Molimo za razumijevanje jer zbog opterećenosti mreže, su veze često spore. Za neprekidnu i stabilnu internetsku vezu, preporučujemo kupnju lokalne SIM kartice.

• POSJETI RESTORANIMA
Ljubazno molimo da pridržavate određenih pravila prilikom posjeta hotelskih restorana. Neprikladna odjeća poput kupaćih kostima ili sportske odjeće može smetati drugim gostima i osoblju hotela.

• DODATNI TROŠKOVI
Molimo vas da imate na umu da se u većini hotela dodatno naplaćuju uvozna alkoholna pića.

• PROMET I JAVNI PRIJEVOZ
Promet u Egiptu nije usporediv s navikama na hrvatskim cestama. Zbog toga je u prošlosti došlo do više prometnih nesreća, uključujući i turističke autobuse. Naravno, sigurnost nam je najviši prioritet, zbog čega angažiramo samo agencije čiji vozači strogo poštuju propisane odmore te se pridržavaju odgovarajuće i sigurne vožnje. U gradovima su taksiji ekonomično prijevozno sredstvo.

• NAPOJNICE
Napojnice su za Egipćane vrlo važne zbog niskih prihoda i ponekad su jedini izvor preživljavanja. Zaposleni će biti zadovoljni s napojnicom u iznosu od 5 do 10% obračunatog iznosa. Ako se napojnica ne može dati, smatra se nepristojnim. Napojnice su uobičajene i u hotelima s all inclusive ponudom. Na krstarenju Nilom običajno je da se skupi fiksna napojnica za sve zaposlene.

• OPSKRBA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM I VODOM
Zbog javne opskrbe električnom energijom i vodom, povremeno može doći do kratkotrajnih prekida opskrbe. U hotelima i na brodovima koristi se 110/220 V. U hotelima se koriste europski standardni utikači.

• LOKALNO VRIJEME
Od 28.04. do 27.10. vrijedi +1 sat, tijekom hrvatskog zimskog računanja vremena također vrijedi +1 sat, dok u ostalim razdobljima nema vremenske razlike.

• DOPLATE
Cijene navedene u rezervacijskim sustavima formirane su na temelju dogovora između ETI-ja i hotela. Moguće je da hotelijer neće prihvatiti putnike koji dolaze iz zemalja u kojima ETI nema svoje predstavništvo. Hotelijeri zadržavaju pravo naplate dodatnih troškova gostima koji nemaju stalno prebivalište u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj ili Italiji. Molimo vas da u takvim slučajevima provjerite važeću cijenu u našem rezervacijskom centru. Cijene se dinamično formiraju i mogu se mijenjati svakodnevno. Važeća je cijena u trenutku obvezujuće rezervacije.

• BOŽIĆNA I NOVOGODIŠNJA PONUDA
Na Badnjak i doček Nove godine, hotelijeri obično organiziraju posebne gala večere ili predstave koje podliježu dodatnoj nadoplati.

• KONZULARNA POMOĆ
Hrvatski državljani se mogu obratiti veleposlanstvu ili konzulatu Republike Hrvatske: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egipat, 3 Abou El Feda Street, Zamalek, Cairo; + 202 273 83 155; croemb.cairo@mvep.hr