Učitavanje... ...
Informacije o putovanju

Vizni sustav:

Egipat: Hrvatski državljani za ulazak u Egipat moraju imati putovnicu važeću još najmanje šest mjeseci od dana izdavanja vize te vizu. Vizu za ulazak u zemlju dobivaju u zračnoj luci dolaska u Egipat. Viza nije uključena u cijenu putovanja, već ju je potrebno dodatno rezervirati i platiti. Trenutna cijena izdavanja vize i troškova posredovanja jest 29,00€ (ETI zadržava pravo promjene cijene). Više informacija nalazi se u rubrici Korisne informacije o Egiptu te na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.

Turska: Hrvatski državljani za ulazak u Tursku moraju imati putovnicu važeću još najmanje šest mjeseci od dana ulaska u zemlju. Hrvatski državljani koji turistički ili poslovno putuju u Tursku mogu ishoditi vizu putem sustava zahtjeva za vizu - E-viza na internetskoj stranici www.evisa.gov.tr. Informacija o vizama dostupna je na internetskoj stranici www.mfa.gov.tr.  

Tunis: Hrvatskim državljanima za ulazak u Tunis nije potrebna viza, no moraju imati putovnicu važeću još najmanje šest mjeseci od dana ulaska u zemlju. Određen je iznos unosa domaće valute u zemlju.

Maroko: Hrvatskim državljanima za ulazak u Maroko, ukoliko će boravak biti kraći od tri mjeseca, nije potrebna viza, no moraju imati putovnicu važeću još najmanje šest mjeseci od dana ulaska u zemlju. Određen je iznos unosa domaće valute u zemlju.

Španjolska i Grčka: Hrvatskim državljanima za ulazak u Španjolsku i Grčku nije potrebna viza, no moraju imati važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu.

 

Cipar: Hrvatskim državljanima za ulazak na Cipar nije potrebna viza, no moraju imati važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu. Sjeverni dio otoka nalazi se pod vlašću samoproglašene takozvane Turske Republike Sjeverni Cipar, koju Republika Hrvatska nije priznala. Vlasti Republike Cipar svaki ulazak na Cipar s područja takozvane Turske Republike Sjeverni Cipar, odnosno preko luka i zračnih luka u sjevernom dijelu otoka, smatraju ilegalnim pa je ulazak u Republiku Cipar moguć samo preko zračnih i pomorskih luka u Republici Cipar. No, ukoliko putujete izravno na područje takozvane Turske Republike Sjeverni Cipar, nećete biti u mogućnosti posjetiti Republiku Cipar, koja svako korištenje pomorskih ili zračnih luka na sjeveru otoka smatra ilegalnim. Iz Republike Cipar moguće je kretanje po cijelom otoku, znači i prelazak na područje takozvane Turske Republike Sjeverni Cipar, preko točno označenih prijelaza, na kojima se vrši kontrola putnika. Hrvatski državljani na područje takozvane Turske Republike Sjeverni Cipar mogu ući bez vize. 

Bugarska: Hrvatskim državljanima za ulazak u Bugarsku nije potrebna viza, no moraju imati važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu.

 

Za sve zemlje u kojima ETI nudi ljetovanje, za djecu i novorođenčad potrebna je važeća putna isprava (osobna iskaznica ili putovnica, ovisno o destinaciji). Zajedničke putovnice, odnosno upisi djece u putne isprave roditelja, nisu dozvoljeni.   

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice te su sami odgovorni za ispunjavanje uvjeta ulaska u pojedinu zemlju.

Pregled viznog sustava i aktualnih odredbi za hrvatske državljane dan je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/ 

Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju, u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje, odnosno nadležnom konzulatu. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice te su sami odgovorni za ispunjavanje uvjeta ulaska u pojedinu zemlju. Za sve nedoumice, preporučujemo stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/ 

 

Novac i druga sredstva plaćanja:

U svim destinacijama u kojima ETI nudi ljetovanje razmjena valute moguća je u hotelima ili većim bankama. Također, novac je moguće podizati s debitnih ili kreditnih kartica, na bankomatima (novac se dobiva u valuti zemlje u kojoj se nalazite, uz plaćanje provizije). U većini hotela moguće je plaćanje kreditnim karticama. Molimo da imate na umu da se tečajevi stalno mijenjaju te je moguća i dodatna naplata troškova od strane Vaše banke.

 

Egipat: 1 egipatska funta (EGP) = 100 piastera.  Tečaj: 1,00 EUR = 51,00 EGP (svibanj 2024)

Turska: 1 turska lira (TL, TRY) = 100 kuruša. Tečaj: 1,00 EUR = 34 TL/TRY (svibanj 2024)

Tunis: 1 tuniski dinar (DT) = 1000 millima. Tečaj: 1,00 EUR = 3,37 TND (svibanj 2024)

Bugarska: 1 lev (BGN) = 100 stotinki. Tečaj: 1,00 EUR = 1,96 BGN (svibanj 2024)

Maroko: 1 dirham (MAD) = 100 santima. Tečaj: 1,00 EUR = 10,77 MAD (svibanj 2024)

Španjolska, Grčka, Cipar: euri (EUR)

 

Jezici:

Egipat: Službeni jezik je arapski, no priča se i engleski, rjeđe francuski

Turski: Službeni jezik je turski, no pričaju se i kurdski, arapski, grčki i armenski.

Tunis: Službeni jezik je arapski, no upotrebljavaju se i francuski (u obrazovanju i poslovanju) te berberski jezici.

Španjolska: Službeni jezik je španjolski (kastiljski), no regionalno se koriste katalonski, galski i baskijski. U enklavama Ceuta i Melilla koriste se arapski i berberski jezici.

Cipar: Službeni jezici su grčki i turski.

Grčka: Službeni jezik je grčki. U turističkim mjestima pričaju se engleski i njemački.

Bugarska: Službeni jezik je bugarski. Dio stanovništva priča ruski, engleski, njemački ili francuski.

Maroko: Službeni jezik je arapski. Dio stanovništva priča francuski, a na sjeveru države španjolski.

 

ETI usluge:

Predstavnici ETI - ja dočekuju Vas u zračnoj luci te brinu za neometan i udoban transfer do Vašeg hotela. Pri prvom susretu, predstavnik Vam daje sve potrebne informacije. Ljubazno Vas molimo za razumijevanje, budući da je na područjima El Quseir, Port Ghalib i Marsa Alam, moguća tek povremena prisutnost predstavnika. 

 

Izleti i razgledavanja:

Na svim destinacijama očekuje Vas bogata ponuda zanimljivih izleta te ideja za provođenje slobodnog vremena na odmoru. Ukoliko želite rezervirati koji od izleta, ljubazno molimo da se obratite predstavniku u Vašem hotelu.

Upute za Egipat: Molimo da imate na umu da kod izleta i transfera vrijede egipatski zakonski propisi. U Egiptu je propisano da se izleti mogu rezervirati jedino kod agencija za organizaciju izleta i transfera, koje su za to dobile potvrdu države. Svaka agencija je odgovorna za pojedine hotele i brodove te je kao takva i upisana u nadležnoj lokalnoj upravi. Rezervacija izleta kod privatnih organizatora i organizatora bez licence zakonom je zabranjena. Molimo da se u destinaciji raspitate kod koje agencije, a s obzirom na egipatsko zakonodavstvo, je dozvoljeno rezervirati izlete. Za naše goste, rezervacija izleta moguća je jedino preko tvrtke CET.

Kod razgledavanja hramova i muzeja, molimo da se ponašate prikladno. Također molimo da ne dirate kamene stijene, antičke skulpture ili izložbene primjerke. Zabranjeno je skupljanje kamenja ili bilo kakvih predmeta. Preporučujemo da prilikom izleta nosite čvrstu obuću. Razgled crkvi i džamija ponekad je moguć jedino izvana, budući da se vjernike ne smije ometati za vrijeme mise ili molitve. Prilikom razgleda džamija, potrebno je prikladno se odjenuti, pokrivajući tijelo (npr. zabranjeno je nositi kratke hlače ili kratke suknje).

 

Fotografiranje i snimanje:

Fotografiranje i snimanje zračnih luka i vojnih objekata u Egiptu je strogo zabranjeno. Prije fotografiranja ljudi, potrebno je zamoliti ih za dozvolu. Preporučujemo da sa sobom ponesete veće količine fotografskog materijala, budući da je isti u destinaciji mnogo skuplji. Strogo je zabranjeno fotografiranje i snimanje znamenitosti i u brojnim muzejima te se od putnika često traži da fotoaparate, kamere, čak i mobilne telefone, ostave na ulazu. Preporučujemo da prije izleta sve kamere, fotoaparate i mobitele pohranite u hotelskom sefu, kako iste ne biste morali ostavljati na ulazu.

 

Zdravstvena skrb i cijepljenje:

Prilikom putovanja u navedene zemlje preporučujemo sklapanje police zdravstvenog osiguranja! Upozoravamo da je za sva putovanja u strane zemlje preporučljivo cijepiti se protiv hepatitisa A, tetanusa, difterije i dječje paralize. Preporučujemo da sa sobom ponesete lijekove za uravnoteženje probave i želučane tegobe. Molimo da pročitate aktualne informacije i naputke na web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Za zdravstvene naputke, ETI ne preuzima odgovornost.

Egipat: Medicinska skrb u Egiptu je osigurana po područjima. U turističkim središtima za savjet su Vam na raspolaganju liječnici i obrazovani farmaceuti, koji većinom pričaju engleski ili njemački. U većim hotelima, osoblje Vam poziva liječnika. Kod manjih tegoba savjet možete dobiti od farmaceuta u ljekarnama. Opskrba lijekovima je pod državnim nadzorom i ekvivalentna je srednjoeuropskim okvirima.

Turska: Ukoliko je potrebno, na recepciji hotela možete pozvati dežurnog liječnika. U svakom većem gradu postoje dobro opskrbljene privatne bolnice, u kojima troškove liječenja može pokriti dodatno osiguranje. Preporučujemo sklapanje dodatnog osiguranja, s asistencijom u inozemstvu, budući da troškovi liječenja u bolnici mogu dodatno narasti.

Informacije o aktualnim preporukama za cijepljenje i zdravstvenom osiguranju preporučljivo je pročitati na stranicama nadležnog ministarstva. U svakom gradu nalaze se ljekarne označene velikim slovom E (turski: EKZANE), na bijeloj podlozi.

Tunis: U privatnim bolnicama usluge su ekvivalentne onim srednjoeuropskim, no troškovi su viši nego u državnim bolnicama. U ljekarnama je plaćanje moguće jedino gotovinom. 

Španjolska: Medicinska skrb na Kanarskim otocima je vrlo dobra. Mogu se koristiti usluge državnih ili privatnih bolnica te drugih zdravstvenih centara, gdje su usluge na nivou onih europskih. Uz španjolski, liječnici pričaju engleski ili njemački. Opskrba lijekovima je adekvatna te nije potrebno brinuti.

Cipar: Preporučujemo da sa sobom uzmete lijekove i kozmetiku koje redovno upotrebljavate te lijekove potrebne tijekom putovanja. Državne bolnice nalaze se u Nikoziji, Larnaci i Limassolu i suvremeno su opremljene. Privatne bolnice nude široku paletu usluga, a i opremljenost ambulanti je odlična. Opskrba lijekovima odgovara europskim standardima.

Grčka: Standardi državnih bolnica niži su i ne odgovaraju stupnju razvoja zapadnoeuropskih bolnica. Privatne su bolnice bolje opremljene. Posebno je nizak nivo zdravstvene skrbi na pojedinim otocima, no lijekovi su prilično dostupni i uvijek ih je potrebno platiti. Zbog velike razlike u zdravstvenoj skrbi u privatnim i javnim bolnicama, preporučujemo sklapanje dodatnog zdravstvenog osiguranja. U privatnim ustanovama viši je nivo usluga i oprema je bolja, no pacijent dobiva skrb tek nakon davanja na uvid odgovarajuće police osiguranja ili plaćanja usluga.

Bugarska: Voda iz vodovoda nije pitka (potrebno ju je prekuhati). Ne pojavljuju se bolesti koje nisu prisutne u Hrvatskoj. Higijena u bugarskim bolnicama nije ekvivalentna standardima zapadne Europe, a moguć je i nedostatak lijekova. Na području Varne (Zlatna obala) na Crnom moru rijetko koji liječnik ima sklopljen ugovor s nacionalnom osiguravajućom kućom, tako da strani turisti zdravstvene usluge moraju platiti te po povratku tražiti povrat od domaće osiguravajuće kuće. Troškovi privatnih liječnika su viši nego u državnim ustanovama, što može prouzročiti probleme kod povrata troškova od strane domaće osiguravajuće kuće.

Maroko: Medicinska skrb ne odgovara europskim standardima. Na širem području Agadira postoji opasnost od zaraze bjesnoćom. Svima koji putuju u taj predio preporučujemo preventivno cijepljenje protiv bjesnoće. Također, ne približavajte se domaćim životinjama (psima, mačkama). Zbog ilegalnog uvoza pasa iz Maroka, u Europi je također zabilježeno nekoliko slučajeva bjesnoće.

 

Kategorizacija hotela:

Kategorizacija hotela i brodova, navedena u katalogu, određena je od strane nacionalnih turističkih ureda i udruženja. Hotelski objekti nadzirani su od strane nadležnog instituta koji stalno ocjenjuje prikladnost dane kategorizacije.

 

Mobilni telefoni:

U Egipat je dozvoljen unos mobilnog telefona. Vaš operater će Vas obavijestiti o troškovima i dostupnosti. Pokrivenost mreže dobra je u turističkim područjima, no u nekim predjelima nije optimalna.

 

Hrana i piće, posjeti restoranima:

U državama smještenima na jugu preporučljivo je konzumirati samo kuhanu i pečenu hranu. Voda iz vodovoda u većini zemalja nije pitka, a koristi se samo za održavanje osobne higijene.

Molimo da imate na umu kako je pri posjetu restoranima poželjno primjereno se odjenuti. Neprimjerena odjeća (npr. kupaći kostimi ili sportska odjeća) mogu smetati druge goste.

 

Promet, javna prijevozna sredstva:

Promet Egipta ne može se usporediti s prometom na hrvatskim cestama, na koji smo naviknuti. Zbog toga je prije dolazilo do prometnih nesreća, čak i s turističkim autobusima. Sigurnost naših gostiju na prvom nam je mjestu, zbog čega unajmljujemo samo prijevozničke tvrtke čiji se zaposlenici strogo drže pravila, odnosno vremena propisanog za odmor vozača te koje se obvezuju vožnju i transfere obaviti primjereno i, nadasve, sigurno. 

U turističkim središtima, javni je prijevoz dobro uređen. U gradovima je moguća vožnja taksijem ili zajedničkim taksijem, a ista je nadasve ugodna.

 

Lokalno vrijeme:

Egipat: Vremenska razlika između Egipta i srednjoeuropskog vremena ljeti i zimi je +1 sat (osim u travnju i listopadu, kada nema vremenske razlike).

Turska, Grčka, Bugarska i Cipar:  vremenska razlika +1.

Tunis i Španjolska: srednjoeuropsko vrijeme.

Maroko: vremenska razlika ‑1 sat 

 

Religija:

Egipat, Turska i Tunis: Državna religija je islam. Ramazan (mjesec posta) u islamu je sveto doba. Post počinje kod izlaska sunca, a završava s njegovim zalaskom. Ramazan je, kao i Sveta noć, svake godine u drugo vrijeme. Sukladno lokalnim propisima, određene kulturne znamenitosti mogu biti zatvorene te se i program putovanja mijenja.

Španjolska: Više od 90% stanovništva su katolici, no kršćanstvo nije jedina religija Španjolske. Marokanci predstavljaju drugu najveću manjinsku skupinu, zbog čega u Španjolskoj i islam igra važnu ulogu.

Cipar: Više od dvije trećine ukupne površine Cipra pripada Grčkoj pa je, prema tome, na Cipru oko 80% stanovništva pravoslavne vjeroispovijesti. Približno 90% otočana priklonjeno je Turskoj, odnosno, islamske su vjeroispovijesti.

Grčka: Oko 97% stanovništva pripada pravoslavnoj vjeri. Grčka je jedina država na svijetu koja je pravoslavlje proglasila državnom religijom.

Bugarskaa: Većina stanovnika (87%) su kršćani, približno 12% je muslimana, a ovdje postoji i židovska manjina, čiji se broj svake godine smanjuje.

Maroko: Državna religija je islam. Približno 98.7% stanovništva je islamske vjeroispovijesti, dok se oko 1,1% stanovništva opredijelilo za kršćanstvo.

 

Napojnice i ostali troškovi:

Zbog vrlo niskih primanja, napojnice imaju veliku važnost. Djelatnicima koji Vas uslužuju potrebno je ostaviti napojnicu u visini 5 - 10% iznosa za plaćanje. Ne ostaviti napojnicu smatra se nepristojnim.

Na krstarenju Nilom uobičajeno je skupiti pauašalni iznos napojnice, za sve zaposlene.

Ljubazno molimo da imate na umu da su alkoholna i uvozna pića obično vrlo skupa.

 

Opskrba električnom energijom i vodom:

Zbog državne opskrbe električnom energijom i vodom, iako rijetko, može doći do kratkoročnih prekida u opskrbi. U hotelima i na brodovima upotrebljava se standardni europski napon 110/220 V.

Upozoravamo Vas da može doći do izmjene informacija te Vam preporučujemo da prije putovanja pročitate preporuke Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/. Za dane informacije ne odgovaramo.