Učitavanje... ...
Program putovanja i osnovne informacije o krstarenju Nilom

 

Program putovanja, krstarenje Nilom i boravak u hotelu

1 tjedan krstarenja Nilom i 1 tjedan odmora u Hurghadi

Ljubazno molimo da imate u vidu da dan ukrcaja u Luxoru ovisi o danu slijetanja u Hurghadu. Transfer do Luxora, odnosno kruzera kojim ćete ploviti Nilom, odvija se neposredno iz hotela u kojem boravite (u Hurghadi ili Makadi Bayu). Nakon završetka krstarenja, ponovno je organiziran direktni transfer do hotela.

Noćenja na brodu uvijek su povezana, dakle, boravak je na brodu neprekinut, dok je broj noćenja u hotelu, prije i nakon krstarenja, promjenjiv, ovisno o danu dolaska. O točnom vremenu transfera obavijestit će Vas naš predstavnik u destinaciji.

U pravilu, ukrcaji na kruzer su ponedjeljkom.

 

      


Itinerer krstarenja Nilom

1. dan: dolazak u Luxor

Krstarenje počinje u Luxoru, metropoli drevnog Orijenta, još uvijek starog sjaja. Nakon ukrcaja, gosti odlaze na prvi obrok na brodu te, po želji, mogu ići u istraživanje Luxora u vlastitom aranžmanu. Svi obroci te noćenje su na kruzeru.

 

2. dan: Istočna Teba

Nakon doručka, razgled jednog od najvećih sakralnih zdanja na svijetu: labirinta drevnog hrama u Karnaku, s impresivnim kolonadama. Slijed razgled Luksorskog hrama, posvećenog kralju Amonu. Poslijepodne kruzer isplovljava te nastavlja putovanje kroz grad Esnu, do pristaništa Edfu. Obroci i noćenje su na kruzeru.

  

3. dan: Kom Ombo

Ukoliko situacija na licu mjesta to dozvoljava, brod se usidrava u luci Edfu te slijedi razgled hrama boga sunca, Horusa, koji slovi kao jedan od najočuvanijih hramova u čitavom Egiptu. Nakon toga, brod plovi prema Kom Ombu, gdje se putnici upoznaju s impresivnim dvostrukim hramom, posvećenim bogovima Sobeku, krokodilske glave, te Horusu, s glavom sokola. Plovidba se nastavlja do Asuana, uz uživanje na palubi broda, upijajući sunčeve zrake i doživljavajući čarobne krajolike i život uz rijeku Nil. Obroci i noćenje su na kruzeru.

4. dan: Asuan

Transfer motornim čamcem do otoka Agilike, gdje se nalazi impresivan hram Philae, posvećen božici Isis, a koji nosi epitet bisera Nila. Razgled Asuanske brane, jednog od najvećih tehnoloških dostignuća dvadesetog stoljeća. Brana sprječava poplave Nila na način da vodu zadržava u Naserovom jezeru, jednom od najvećih umjetnih jezera na svijetu, koje se prostire na dužini od 550 kilometara. Na istočnoj se pak obali Nila nalazi divljenja vrijedan, no nedovršen obelisk, visok 42 metra, koji samuje u nekadašnjem kamenolomu granita. Magičnu atmosferu Asuana dočarat će romantična poslijepodnevna plovidba do otoka Kitchener, koji nosi epitet otoka biljaka. Obroci i noćenje su na kruzeru.

 

 

5. dan: Asuan i okolicc

Ovaj je dan namijenjen uživanju u Egiptu u vlastitom aranžmanu i prema željama putnika. Dan možete ispuniti posjetom slikovitoj i živahnoj luci u Asuanu ili fakultativnim izletom do Abu Simbela, svetišta koje čuva najimpozantnije hramove Egipta, velik hram Ramzesa II. i onaj manji, njegove žene, Nefertari. Ovi su hramovi primjer iznimnih sposobnosti egipatskih suvremenih graditelja te istovremeno predstavljaju graditeljsko čudo, zbog činjenice da su, prilikom gradnje Asuanske brane, rastavljeni i postavljeni 65 metara više, iznad današnje površine Naserovog jezera. Obroci i noćenja su na kruzeru.

 

 

 

6. Plovidba Nilom do Luxora

Dan za opuštanje na palubi kruzera i upijanje krajolika u dolini rijeke Nil. Kasno navečer, dolazak u Luxor. Mogućnost posjeta čudesnom spektaklu u hramu u Karnaku - igri svjetla i zvuka (fakultativno). Obroci i noćenje su na kruzeru. 

 

 

7. dan: Zapadno gorje Tebe

Nakon doručka, prelazak na drugu obalu Nila i vožnja do Zapadnog gorja, gdje su faraoni iz 18. dinastije počeli graditi grobnice, u dolini Tebanskog gorja. Dolina kraljeva poznata je po jedinstvenim i dobro očuvanim slikarijama na stijenama kamenih grobnica, koje na taj način slikovito opisuju egipatsko poimanje prelaska u onostrano. Mogućnost razgleda Tutankamonove grobnice (fakultativno). Ukoliko situacija na licu mjestu to dopušta, razgled Medinet Habua, jednog od najočuvanijih i stilski najbogatijih zdanja u Egiptu, s hramom Ramzesa III. te impozantnog terasastog hrama kraljice Hatšepsut. Zaustavljanje kod Memnonovih kolosa. Obroci i noćenje su na kruzeru.

 

* Zadržavamo pravo promjene rasporeda programa, kao i vremena održavanja određenih dijelova istog.

 

Općenite informacije o krstarenju

Agencija zadržava pravo promjene itinerera, odnosno redoslijeda razgleda, ukoliko ista ne utječe na generalni cilj, odnosno dojam putovanja te na sadržaj programa. Promjena itinerera uobičajena je i ovisi o situaciji na licu mjesta, no izvodi se na način da putniku bude prihvatljiva. Do promjena može doći zbog specifičnosti pojedinog mjesta ili lokaliteta ili lokalnih običaja. Do promjena može doći na licu mjesta, tijekom samog krstarenja. U iznimnim slučajevima, može doći i do promjene broda, no na način da prvotni kruzer bude zamijenjen kruzerom iste kategorije.

Brana u Esni zatvorena je dva puta godišnje (u lipnju i prosincu), zbog radova na održavanju. Po potrebi, za taj se dio krstarenja upotrebljavaju druga prijevozna sredstva (klimatizirani autobusi).

Napojnice su u Egiptu uobičajene i očekivane. Kod krstarenja Nilom, brodskom se osoblju daju paušalne napojnice, za koje novac, a na dan dolaska, skuplja predstavnik te ih raspodjeli posadi koja nije u direktnom dodiru s gostima, ali obavlja poslove neophodne za neometan tijek putovanja (zaposlenici u kuhinji, strojnici i sl.)