Učitavanje... ...
KORISNE INFORMACIJE

 

Vizne formalnosti

Za ulazak v Egipat, putnicima je potrebna viza. Ista se u pravilu dobiva neposredno po ulasku u zemlju te stoji 28,00€ (s uključenim troškovima posredovanja). Putovnica mora biti važeća još najmanje šest mjeseci od dana izdavanja vize. Kako se uvjeti mogu promijeniti, a za privremene putovnice vrijede drugačiji uvjeti, ljubazno molimo da se prije odlaska informirate o uvjetima ulaska u Egipat, kod za to nadležnih institucija.

U određenim uvjetima, za državljane Republike Hrvatske, ulaz na Sinajski poluotok moguć je bez plaćanja vize. „Sinai only“ viza važeća je za boravak od najviše 14 dana, no ograničava kretanje turista, budući da je važeća samo na određenim područjima Sharm el Sheikha.

Sva djeca, uključujući i novorođenčad, za ulazak u zemlju moraju posjedovati vlastitu putovnicu. Upis u putovnice roditelja, odnosno zajedničke putovnice, nisu dozvoljene. 

Nakon ulaska, potrebno je ispuniti formular s podacima iz putovnice te o boravku u destinaciji.

Pregled viznog sustava i aktualnih odredbi za hrvatske državljane dan je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/ 

Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju, u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje, odnosno nadležnom konzulatu. 

Upozoravamo da osobe kojima je potrebna schengenska viza, prilikom rezervacije destinacije koja se nalazi izvan schengenskog područja te prilikom ishodovanja vize, moraju tražiti tzv. višekratnu schengensku vizu, kako bi se mogli vratiti u državu na schengenskom području. U slučaju da nemaju navedenu vizu, putnicima zrakoplovna kompanija može odbiti povratak iz destinacije.

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice te su sami odgovorni za ispunjavanje uvjeta ulaska u pojedinu zemlju. Za sve nedoumice, preporučujemo stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/.

 

Novac i druga sredstva plaćanja

U svim destinacijama u kojima ETI nudi ljetovanje razmjena valute moguća je u hotelima ili većim bankama. Službena valuta je egipatska funta (1 EGP = 100 piastera). Tečaj (svibanj 2016.): 1,00 EUR = 10,00 EGP. Kod unosa novca u zemlju, iznos drugih valuta nije ograničen, no iznos egipatskih funti jest (najviše 20,00 EGP po osobi). Također, novac je moguće podizati s debitnih ili kreditnih kartica, na bankomatima (novac se dobiva u valuti zemlje u kojoj se nalazite, uz plaćanje provizije). Bankomati se nalaze uz veće banke i hotele (dizanje egipatskih funti, uz plaćanje provizije). U većini hotela moguće je plaćanje kreditnim karticama. Molimo da imate na umu da se tečajevi stalno mijenjaju te je moguća i dodatna naplata troškova od strane Vaše banke.

 

Jezik

Službeni jezik je arapski. U turističkim središtima koriste se i engleski, njemački te francuski.

 

Lokalno vrijeme

Vremenska razlika između Egipta i srednjoeuropskog vremena ljeti i zimi je +1 sat (osim u travnju i listopadu, kada nema vremenske razlike).

 

ETI usluge

Predstavnici ETI - ja dočekuju Vas u zračnoj luci te brinu za neometan i udoban transfer do Vašeg hotela. Pri prvom susretu, predstavnik Vam daje sve potrebne informacije. Ljubazno Vas molimo za razumijevanje, budući da na područjima El Quseir, Port Ghalib in Marsa Alam, moguća tek povremena prisutnost predstavnika.

 

Izleti

Molimo da imate na umu da kod izleta i transfera vrijede egipatski zakonski propisi u Egiptu je propisano da se izleti mogu rezervirati jedino kod agencija za organizaciju izleta i transfera, koje su za to dobile potvrdu države. Svaka agencija je odgovorna za pojedine hotele i brodove te je kao takva i upisana u nadležnoj lokalnoj upravi. Rezervacija izleta kod privatnih organizatora i organizatora bez licence zakonom je zabranjena. Molimo da se u destinaciji raspitate kod koje agencije, a s obzirom na egipatsko zakonodavstvo, je dozvoljeno rezervirati izlete. Za naše goste, rezervacija izleta moguća je jedino preko tvrtke CET.

 

Fotografiranje i snimanje

Fotografiranje i snimanje zračnih luka i vojnih objekata u Egiptu je strogo zabranjeno. Prije fotografiranja ljudi, potrebno je zamoliti ih za dozvolu. Preporučujemo da sa sobom ponesete veće količine fotografskog materijala, budući da je isti u destinaciji mnogo skuplji. Strogo je zabranjeno fotografiranje i snimanje znamenitosti i u brojnim muzejima te se od putnika često traži da fotoaparate, kamere, čak i mobilne telefone, ostave na ulazu. Preporučujemo da prije izleta sve kamere, fotoaparate i mobitele pohranite u hotelskom sefu, kako iste ne biste morali ostavljati na ulazu.

 

Razgledi

Kod razgledavanja hramova i muzeja, molimo da se ponašate prikladno. Također molimo da ne dirate kamene stijene, antičke skulpture ili izložbene primjerke. Zabranjeno je skupljanje kamenja ili bilo kakvih predmeta. Preporučujemo da prilikom izleta nosite čvrstu obuću. Razgled crkvi i džamija ponekad je moguć jedino izvana, budući da se vjernike ne smije ometati za vrijeme mise ili molitve. Prilikom razgleda džamija, potrebno je prikladno se odjenuti, pokrivajući tijelo (npr. zabranjeno je nositi kratke hlače ili kratke suknje).  

 

Dodatni troškovi

Ljubazno molimo da imate na umu da su alkoholna i uvozna pića obično vrlo skupa.

 

Cijepljenje

Upozoravamo da je za sva putovanja u strane zemlje preporučljivo cijepiti se protiv hepatitisa A, tetanusa, difterije i dječje paralize. Preporučujemo da sa sobom ponesete lijekove za uravnoteženje probave i želučane tegobe. Molimo da pročitate aktualne informacije i naputke na web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Za zdravstvene naputke, ETI ne preuzima odgovornost. 

 

Zdravstvena skrb

Prilikom putovanja u Egipat, preporučujemo sklapanje police zdravstvenog osiguranja! Medicinska skrb u Egiptu je osigurana po područjima. U turističkim središtima, za savjet su Vam na raspolaganju liječnici i obrazovani farmaceuti koji većinom pričaju engleski ili njemački. U većim hotelima, osoblje Vam poziva liječnika. Kod manjih tegoba, savjet možete dobiti od farmaceuta u ljekarnama. Opskrba lijekovima je pod državnim nadzorom i ekvivalentna je srednjoeuropskim okvirima.

 

Kategorije hotela

Kategorizacija hotela i brodova, navedena u katalogu, određena je od strane nacionalnih turističkih ureda i udruženja, Egyptian Hotel Association. Hotelski objekti nadziran su od strane nadležnog instituta, koji stalno ocjenjuje prikladnost dane kategorizacije.

 

Napojnice

Zbog vrlo niskih primanja, napojnice imaju veliku važnost. Djelatnicima koji Vas uslužuju potrebno je ostaviti napojnicu u visini 5 - 10% iznosa za plaćanje. Ne ostaviti napojnicu smatra se nepristojnim. Na krstarenju Nilom uobičajeno je skupiti paušalni iznos napojnice, za sve zaposlene.

 

Hrana i piće

U državama smještenima na jugu, preporučljivo je konzumirati samo kuhanu i pečenu hranu. Voda iz vodovoda u većini zemalja nije pitka, a koristi se samo za održavanje osobne higijene.

 

Posjeti restoranima

Molimo, da imate na umu kako je pri posjetu restoranima poželjno primjereno se odjenuti. Neprimjerena odjeća (npr. kupaći kostimi ili sportska odjeća) mogu smetati druge goste.

 

Ponude u božićno i novogodišnje doba

Za Božić i Staru godinu, u hotelima su organizirane posebne gala večere i priredbe. Za navedeno je potrebna nadoplata, koju neki hoteli zahtijevaju od svojih gostiju. Molimo da tijekom tih dana i gala večeri poštujete preporučene načine odijevanja. 

 

Promet i javna prijevozna sredstva

Promet Egipta ne može se usporediti s prometom na hrvatskim cestama, na koji smo naviknuti. Zbog toga je prije dolazilo do prometnih nesreća, čak i s turističkim autobusima. Sigurnost naših gostiju na prvom nam je mjestu, zbog čega unajmljujemo samo prijevozničke tvrtke čiji se zaposlenici strogo drže pravila, odnosno vremena propisanog za odmor vozača te koje se obvezuju vožnju i transfere obaviti primjereno i, nadasve, sigurno. U turističkim središtima javni je prijevoz dobro uređen. U gradovima je moguća vožnja taksijem ili zajedničkim taksijem, a ista je nadasve ugodna.

 

Religija

U Egiptu, islam je državna religija. Ramazan (mjesec posta) u islamu je sveto doba. Post počinje kod izlaska sunca, a završava s njegovim zalaskom. Ramazan je, kao i Sveta noć, svake godine u drugo vrijeme. Sukladno lokalnim propisima, određene kulturne znamenitosti mogu biti zatvorene te se i program putovanja mijenja. Druga najveća vjerska zajednica su koptski kršćani.

 

Mobilni telefoni

U Egipat je dozvoljen unos mobilnog telefona. Vaš operater će Vas obavijestiti o troškovima i dostupnosti. Pokrivenost mreže dobra je u turističkim područjima, no u nekim predjelima nije optimalna.